Őrbottyán

A nagyközség Pest megyében, Budapesttől 25 km-re helyezkedik el a Gödöllői-dombság vonulatában. Lakosságának száma meghaladja a 7000 főt. Őrbottyánban található az ország egyetlen harangöntő műhelye.


Családi nap lesz az oviban


Családi napot tartanak az őrbottyáni Margaréta óvodában szeptember 11-én, szombaton 9 órától. A jótékonysági rendezvényen nemcsak az óvodások szórakozhatnak. Kisebb korú gyerekeket és kisiskolásokat is várnak szüleikkel a színes programokra.


Második alkalommal rendezik meg az óvodai családi napot Őrbottyánban. Az egész napos rendezvényt néhány lelkes kisgyermekes szülő hívta életre. A bevételt az udvari játékpark bővítésére kívánják fordítani.

Reggel kilenc órakor kezdődnek a programok. Kisvonat szállítja a családi nap résztvevőit a Margaréta óvodába (Óvoda u. 1.). A vonat reggel 8 és 9 órakor indul a Téglagyártól, és a buszmegállókban veszi fel az utasokat. (Menetdíja: 300 Ft/fő.) Ezzel párhuzamosan ingyenes kisbusszal is megközelíthető a helyszín. Parkolóhelyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre az óvoda közelében, ezért érdemes a fenti lehetőségek közül választani.

A helyszínen a gyerekek találkozhatnak régi és új barátaikkal, óvodatársaikkal. Kicsik és nagyok egyaránt birtokba vehetik az óvodai játékokat. Együtt játszhatnak azokkal, akikkel az összevont csoportokban barátkoztak össze nyáron, illetve azokkal is, akik már elballagtak az óvodából. Ugráló légvár, mászófal, trambulin, szabadtéri játékok, mászókák, homokozók várják a különböző korú gyerekeket. Lehetőség lesz egy rendőrautó megtekintésére is.

csaladi_nap_04.25._001.jpg

Verebes Linda és Pindroch Csaba színművészek 13 órai kezdettel lépnek fel a családi napon. Az autentikus népzenét játszó Kolompos együttes is megjelenik a színpadon. Jó hangulatú, táncos-zenés mulatság keretében szórakoztatják majd a nézőket. Ezen kívül néptánccsoport és a helyi fiatalok könnyűzenei műsora is gazdagítja a programot. A nap folyamán az óvónők is előadnak egy vidám színjátékot.

Bohócelőadás és labdazsonglőr is szórakoztatja majd a gyerekeket. Érdekes kikapcsolódást nyújt a középkori lovagi játék is. Az aikido harcművészeti bemutató a mozgás örömére kívánja felhívni a figyelmet. A „hulladékjátszóházat” is kipróbálhatják az apróságok, a szülők pedig megismerkedhetnek a környezetkímélő komposztálás módszereivel.

Az állatbarátokra is gondoltak a rendezők: hüllőkiállítás, kutyabemutató és állatsimogató is lesz, sőt a Rhianon lovasfarm jóvoltából lovagoltatáson is részt vehetnek a kicsik.

A vendéglátásról büfé gondoskodik a helyszínen. Bográcsban főtt ételekkel és helyben sült süteményekkel, kürtős kaláccsal és főtt kukoricával várják a családokat. Tombolajegyeket is lehet vásárolni, a nap végi húzásnál értékes nyeremények találnak majd gazdára.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


csaladi_nap_04.25._059.jpg

Buli volt az oviban


A gyermekek szórakoztatására rendezett programokat az Őrbottyáni Gyermekmosoly Óvodai Alapítvány. Kicsik és nagyok együtt buliztak az óvoda udvarán.


Ovibulit tartottak a Központi Óvodában szeptember 13-án, szombaton. Az egész napos rendezvényen nemcsak az óvodások szórakozhattak. Kisebb korú gyerekek és kisiskolások is ellátogattak az óvodába.

Kicsik és nagyok egyaránt birtokba vehették az óvodai játékokat. A szabadtéri játékok, mászókák, hinták, homokozók megteltek a különböző korú gyerekekkel. Népszerű volt az ugráló légvár is. A dajka nénik gofrit sütöttek, üdítőt kínáltak a gyerekek számára. Zsibvásár, arcfestés és kézműves sátor is várta a kicsiket.

ovibuli_001.jpg

A Nefelejcs Bábszínház előadta Marék Veronika: Kippkopp a fűben című alkotását az udvaron felállított színpadon. Az előadás végén a gyerekek megsimogathatták a meséből megismert bábokat. Fellépett a Tündérkék Tánccsoport is. A főként óvodáskorú táncosok előadása lenyűgözte a közönséget.

Szirénázva érkezett a meglepetés: egy valódi tűzoltó autó! A gyerekek izgalommal figyelték, amint az autó bekanyarodik az óvoda udvarára. A tűzoltók felnyitottak minden ajtót a kocsin, hogy megnézhessük, mi minden szükséges a tűzoltáshoz. A gyerekek megtanulhatták, hogy nem minden tűz oltható vízzel, és kipróbálhatták a tűzoltótömlővel történő locsolást is.

ovibuli_074.jpg

Délután az Éva Fitnesz bemutatóját láthatták az érdeklődők, akik a mozgás szükségességére próbálták meg felhívni a figyelmet. Ezután bohócelőadás szórakoztatta a gyerekeket.

A rendezvényt az Őrbottyáni Gyermekmosoly Óvodai Alapítvány szervezte. A bevételből audiotechnikai eszközöket szeretne vásárolni az óvoda. Jelenleg csak kölcsönkért felszereléssel tudják megoldani a különböző óvodai rendezvények, ünnepségek hangosítását, és ezen szeretnének változtatni.

Az ovibuli jól sikerült, sokan ellátogattak az intézménybe. A gyerekek találkozhattak régi és új barátaikkal, óvodatársaikkal. Játszhattak azokkal, akikkel csak az összevont csoportokban ismerkedtek meg nyáron, illetve azokkal is, akik már elballagtak az óvodából.

ovibuli_049.jpg

Kezdődik az óvoda!


Elkezdődik szeptember 1-jén az óvodai nevelési év. Összesen 88 új kisgyermeket fogadnak a kilenc csoportban. A létszám csoportonként 28 és 30 fő között alakul.


Az intézmény 6-17 óráig van nyitva. A gyermekeknek reggel 9 óráig, a nagycsoportos korúaknak 8 óráig kell megérkezniük az óvodába. Délben 12.45-től 13.15-ig, délután pedig 15.30-tól lehet elvinni a kicsiket. Főállású anyukáknak ebéd után haza kell vinniük a gyermeket.

A szülőnek a következő felszerelésről kell gondoskodnia:

 • óvodai zsák
 • papír zsebkendő (100 db-os)
 • váltócipő
 • váltóruha (bugyi, zokni, rövid ujjú póló, hosszúnadrág, pulóver)
 • fogmosó felszerelés (fogmosó pohár, fogmosó kefe)
 • pizsama
 • tornazsák (tornacipő, zokni, rövid ujjú póló vagy trikó, rövidnadrág)

Továbbá az új gyermekeknek: zsírkréta, színes ceruza, vízfesték, gyurma, 20 db rajzlap, 1 csomag írólap, ecset, 2 db lepedő. A gyermek jelét mindenhol fel kell tüntetni, a textíliákba bele kell hímezni.

Az ebédbefizetések rendje a következőképpen alakul:


Központi (Napsugár) Óvoda:

Minden hónap második hétfőjén 7–9 óráig, délután 15–16 óráig, és

minden hónap második keddjén: 7–9 óráig.


Margaréta Tagóvoda:

Minden hónap első csütörtökén 7–9 óráig.

A befizetés elmaradását a Központi Óvodában lehet pótolni. Betegség esetén értesíteni kell az óvodát a távolmaradásról és annak várható időtartamáról. Az ebéd lemondására reggel 7.45-ig van lehetőség. A már befizetett étkezéseket természetesen a következő hónapban jóváírja az intézmény. A be nem jelentett hiányzás esetén a szülő nem tarthat igényt a térítési díj visszafizetésére. Betegség miatti hiányzás után a gyermeket csak orvosi igazolással fogadhatja az óvodapedagógus. Az első szülői értekezletre szeptemberben kerül sor.


Az óvodák telefonszámai:

Központi (Napsugár) Óvoda:

Rákóczi út 84.                                               06-28-563-286


Gödör (Kismókus) Óvoda:

Rákóczi út 80/3.                                            06-28-360-312


Margaréta Tagóvoda:

Óvoda utca 1.                                                06 28 360 298Ovibuli a Központi Óvodában


Ovibuli lesz a Központi Óvodában szeptember 13-án, szombaton. A rendezvényre a jelenlegi és a leendő óvodásokat, illetve a kisiskolásokat is szeretettel várják.


Hatalmas bulit rendez az Óvoda 2008. szeptember 13-án, szombaton a gyermekek számára. A Központi Óvoda 10 és 16 óra között érdekes programokkal várja a kicsiket.

 • Lesz zsibvásár, ugráló légvár és kézműves sátor is.
 • 10.30-kor a Kipp Kopp a fűben című bábjátékot adja elő a Nefelejcs Bábszínház.
 • A déli órákban a Tündérkék Tánccsoport és az Éva Fitnesz bemutatóját láthatják az érdeklődők.
 • 15 órakor A három kismalac című mesejátékot a Gyermekmosoly Óvodai Szín- és Bábjátszó Csoport adja elő.

Esős idő esetén a rendezvényt az iskolában tartják meg.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak az Ovibuliba!


Becsöngetnek az iskolában

 

A tankönyvosztás és az ebédbefizetés augusztus 27-én és 28-án lesz a Kvassay Jenő Általános Iskolában. A tanévnyitó ünnepélyre szeptember 1-jén kerül sor.

Tankönyvosztás

A tankönyvosztás az iskola új épületében történik a következő időpontokban:

2008. augusztus 27. (szerda):                        12–18 óráig,

2008. augusztus 28. (csütörtök):                   08–13 óráig.

Az ingyenes tankönyvre jogosultság hiányzó igazolásait, illetve az új jogosultságot igazoló dokumentumokat feltétlenül hozzák magukkal az érintettek!

Étkezés

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az előzetes tájékoztatásnak megfelelően az étkezésre való jelentkezés a tankönyvosztás idejében történik, az alsós épület aulájában, a szeptember havi étkezési díj befizetésével együtt.

A három vagy több gyermeket nevelő családoktól a családi pótlék mértékét igazoló dokumentum szükséges, ÉS a gyermekek születési anyakönyvi kivonatának másolata.

Továbbá a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők feltétlenül hozzák magukkal az erről szóló, érvényes igazolást! (Másolat is elég.)

Tanévnyitó ünnepély

2008. szeptember 1-jén, 8 órakor.

Első tanítási nap: 2008. szeptember 1., a tanévnyitó után kezdődnek az órák. Ezen a napon étkezés, valamint délutáni felügyelet is lesz.Szent István-napi rendezvény


Szent Istvánra emlékeztünk augusztus 20-án a Hősök terén. Az ünnepségen átadták községünk jeleseinek a kitüntetéseket. Megáldották az új kenyeret, majd felszentelték a ravatalozót is.


A Hősök terén felállított szabadtéri színpadnál kezdődött a rendezvény. A Himnusz után felidéztük az államalapító Szent István királyhoz fűződő hagyományokat. Az Új Harmónia Fúvós Együttes és a Gyermekláncfű Színjátszó Csoport tagjai közreműködtek a műsorban.

Breyer Zoltán színművész előadta Reviczky Gyula Szent István napján című versét. A színjátszó csoportból Dobrocsi Dominika a katolikus magyarság néphimnuszát, a Szent István királyhoz című költeményt szavalta, majd Dobrocsi Dóra Szent István király intelmeiből mondott el részleteket.

Cserepka András polgármester ünnepi beszédében Szent István életéről és cselekedeteinek jelentőségéről szólt. Ezután került sor a kitüntetések átadására.

Az Őrbottyán Nagyközség Díszpolgára kitüntető címet Dr. Benedek János kapta, aki 1972-től látta el a háziorvosi teendőket a településen. A doktor úr ez év februárjában nyugdíjba vonult, jelenleg a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központban dolgozik, és helyettesítéseket vállal a szabadságolások idején. A díszpolgári címmel gyűrűt is ajándékozott az önkormányzat, amelyen Őrbottyán címere látható. Diamant Viktor virággal és Kosztolányi Dezső: A doktor bácsi című versével köszöntötte Benedek urat.

aug20-1.jpg

Az Őrbottyánért Emlékérmet a Kvassay Jenő Klub kapta. A nyugdíjas klub immár huszonöt éve tevékenykedik, és megalakulásuk óta Őrbottyán rendezvényein is folyamatosan részt vesznek. A klub közösségi szelleme példaértékű. Sajnos az alapító tagok közül már többen nem lehettek velünk az ünnepségen. Béres István, a klub vezetője vette át az emlékérmet. Ezt követően Lengyel Kitti elmondta Juhász Gyula: Himnusz az emberhez című versét, majd egy csokorral köszöntötte a klubvezetőt. A Kvassay Jenő Klub tagjai előadásukkal köszönték meg az emlékérmet.

A kitüntetések átadását követően a községben működő egyházak lelkészei megáldották és megszentelték az új kenyeret. Nemzetiszín szalaggal átkötött kenyérrel ünnepeltünk, hiszen a haza és az élet összekapcsolódik. Örülünk, hogy véget ért az aratás, és jövőre is lesz kenyerünk. A Kvassay Jenő Klub népviseleti ruhába öltözött tagjai közreműködtek a kenyérszentelésnél.

aug20-2.jpg

Az ünnepség után közösen felsétáltunk az őrszentmiklósi temetőbe, ahol átadták az elkészült ravatalozót. A ceremóniát Breyer Zoltán előadása nyitotta, aki Reviczky Gyula: Mulandóság című költeményét szavalta el. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködésükkel segítették a ravatalozó és a harangláb felépülését, a térburkolat, illetve a parkosítás elkészítését. A helyi egyházak képviselői megáldották és felszentelték a ravatalozót, és elmondtunk együtt egy imádságot. Ezután bejártuk az épületet, megnéztük a környezetét, és megszólaltattuk a harangot is.

Az ünnepélyes átadást követően a Polgármesteri Hivatal dísztermében köszöntötték a kitüntetetteket. 


Szent István-nap Őrbottyánban


Szent István-napi rendezvényt tart Őrbottyán augusztus 20-án 10 órakor a Hősök terén. Az ünnepség Cserepka András polgármester ünnepi beszédével kezdődik, majd átadják az Őrbottyán Nagyközség Díszpolgára kitüntető címet és az Őrbottyánért Emlékérmet. Ezt követően a községben működő egyházak lelkészei megáldják és megszentelik az új kenyeret.

A műsorban közreműködik Breyer Zoltán színművész, az Új Harmónia Fúvós Együttes, a Kvassay Jenő Klub és a Gyermekláncfű Színjátszó Csoport tagjai.

A rendezvény keretében, 11 órakor kerül sor az őrszentmiklósi ravatalozó ünnepélyes átadására, megáldására és felszentelésére. Ezután, 11.45-kor a Polgármesteri Hivatalban köszöntik a kitüntetetteket (Őrbottyán, Fő út 63.). 

orbottyan.jpgHarangot kap a ravatalozó

 

Elkészült a ravatalozó és a harangláb a temetőben. A Szlezák László Harang Alapítvány segítségével új harang kerül a toronyba. A ravatalozó átadásakor, augusztus 20-án megkondulhat a 80 kg-os zenélő szobor.


– Régi álom vált valóra ennek a harangnak az elkészítésével – kezd a harang történetének mesélésébe Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester. – Kovács Gyula bácsi volt az első alkalmazottam a harangöntödében. Tíz évig dolgoztunk együtt. Vele beszélgettünk először arról, hogy jó lenne létrehozni egy alapítványt, amely elősegítheti a kis közösségek, így az őrbottyáni temető haranghoz jutását is.

Közben egy kis gurulós asztalkán óvatosan kigördíti a ravatalozó számára készített harangot a műhelyből az udvarra, hogy lefotózhassam.

– Fekete Péter református lelkész is nagyban támogatta a törekvésünket – folytatja. – Makovecz Imre építésznek dolgoztam Sevillában. Meg volt elégedve a munkámmal, jó volt a kapcsolatunk, az ő támogatását is megnyertük az ügynek. Együtt hoztuk létre a Szlezák László Harang Alapítványt 1993-ban.

– Az alapítvány az Ön nagyapjáról kapta a nevét.

– A nagyapám annak idején százfős harangöntő üzemet működtetett Budapesten. Az üzemet 1953-ban bezáratták, de a cég az édesapámnak, Gombos Lajosnak köszönhetően újjászületett. Mára már a fiam, Feri is megtanulta a szakmát. A mi műhelyünk az egyetlen Magyarországon, amely tradicionális hangra öntött technológiával dolgozik. Évente körülbelül negyven harangot készítünk.

– Hogyan működik az alapítvány?

– Arra tettünk hitet, hogy a magyarok által lakott területek harangjainak pótlását segítsük. A határon kívülieket is. Az alapítvány kizárólag céltámogatással tevékenykedik, ezért csak úgy fogadunk el megbízást, ha megvan hozzá a konkrét feladat. Így működik az alapítvány a kezdetek óta.

– Végre összegyűlt a ravatalozó harangjához szükséges az összeg.

– Igen, és ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek az anyagi hozzájárulást. A harang ára ötszázezer forint. Az összeg tavaly decemberre gyűlt össze, elkezdhettük a munkát. Ez az alapítók hozzájárulását, az adók egy százalékának felajánlását, illetve magánszemélyek támogatását is magában foglalja. Tizenöt éven keresztül gyűjtögettük rá a pénzt.

Megszólal Gombos úr mobiltelefonja. Stílusosan harangszó hallatszik a sötétkék, kantáros munkaruha zsebéből. Kollégái keresik, a műhelybe hívják, mert öntés van. Bemegyünk. Odabenn lázas munka folyik, mindenki az öntő köré gyűlik. Ritka pillanatnak leszek szemtanúja. Láthatom azt a rövid mozzanatot, amikor a harangot öntik.

harang2.jpg

– Egy harang nagyjából öt hosszú hónap munkájának eredménye, de maga az öntés húsz-harminc másodpercig tart – mondja, miután visszatérünk az udvarra. – Minden harang egyedi munka. Hosszú időn keresztül zajlanak a különböző munkafázisok. Az öntőformát képező agyagot például sok-sok rétegben kell felvinni a feldíszített hamisharangra, amíg végül tíz centiméteres sárréteg nem keletkezik rajta. Minden leecsetelés után meg kell várni a teljes száradást. Fontos, hogy az agyag természetes idő alatt száradjon ki, mert ha siettetném a folyamatot, elkezdene repedezni. A száradások ideje alatt más harangokkal foglalkozom.

Csodálom a temetőnek készített harangot. Ökumenikus kereszt díszíti az alkotást, mert Őrbottyán több vallású település. A következő írás keretezi a motívumot:

„Örül a szívük azoknak,

akik megálmodtak.”

Szövegezése a hagyományoknak megfelelően egyes szám első személyben íródott. A másik oldalon négysoros felirat olvasható:

„Isten dicsőségére öntetett engem

a Szlezák László Harang Alapítvány

id. Kovács Gyula, Fekete Péter nagytiszteletű úr

és néhány atyafi kezdeményezésére Őrbottyánban.”

– Nekem ez egy szolgálat volt – mondja Gombos úr, miközben kikísér a kapuhoz. – Annak idején megfogadtam, hogy készítek egy harangot Őrbottyán számára. Az alapítvány segítségével végre megvalósulhatott az álmom.

harang1.jpg
Harangok Napja

 

Harangok Napja ünnepet rendezett Őrbottyán július 19-én. Az ünnepséggel az 1456-os nándorfehérvári diadalra emlékeztünk, azóta él a déli harangszó hagyománya.


Szombaton reggel már kilenc óra előtt szállingózni kezdtek az első érdeklődők a Hősök terén felállított pódium elé. A negyed tízes kezdésre már minden szék gazdára talált, megérkeztek a díszvendégek is Cserepka András polgármester kíséretében. Kárpáthy Tibor színész, előadóművész köszöntötte az egybegyűlteket, s előbb a Himnusz, majd a Székely himnusz hangjai csendültek fel a téren. Az ünnepélyes megnyitón közreműködött Maczkó Mária népdalénekes, valamint a Kvassay Jenő Klub és a Vácbottyáni Hagyományőrző Klub tagjai. Ezt követte az ökumenikus istentisztelet, melyen a helyi egyházi vezetők valamennyien részt vettek. Szekeres Erzsébet textilművész szőnyegkiállítása várta az érdeklődőket a református egyház gyülekezeti nagytermében.

harangok1.jpg

A több napos eső után ragyogó napsütés és jó idő járult hozzá ahhoz, hogy a délelőtti ünnepség után a délutáni vidám programok is zavartalanul teljenek.

Felelevenítettük a XX. század eleji lakodalmas szokásokat. A lánykikérésre az I. sz. Művelődési Házban került sor. Innen indult a népviseleti ruhába öltözött „násznép” és a nézősereg gyalogosan illetve lovas kocsin a vácbottyáni katolikus templomig a Sansz együttes kíséretével. Sokan a főutcán várták a lakodalmas menetet, és hozzájuk csatlakozva vonultak a templomhoz. Kovács József római katolikus plébános áldotta meg a fiatalokat. Itt a Kecskés együttes közreműködését hallhatták az érdeklődők.

harangok3.jpg

A lakodalmas előadást követően kezdődött a vácbottyáni sportpályán rendezett műsor. Gazdag gyermekprogram várta a legkisebbeket: arcfestés, zsibvásár, kosaras körhinta és ugráló vár fogadta a kicsiket, akik a pónilovaglást is kipróbálhatták. A bográcsos főzőverseny résztvevői is elkezdték a munkát.

Elsőként a Tündérkék tánccsoport előadását láthatta a közönség, majd vidám bűvészshow következett. A gyerekek a színpad köré gyűlve próbálták kifürkészni Mollini mutatványainak titkait. Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester megkondította a harangot. A „Szóljatok harangok” zene után Cserepka András polgármester köszöntötte a vendégeket.

harangok4.jpg

Ezt követően felváltva láthattunk színpadi előadásokat és lovas bemutatókat kísérő zenével. Lovas fogatok vonultak a pályára történelmi zászlókkal, amelyekről érdekes ismertetőket is hallhatott a közönség. Kovács József plébános megáldotta az ünnepséget, ezután került sor Káplárné Gimesi Julianna képviselőasszony ünnepi megemlékezésére. Aztán pónilovas bemutatót láthattunk, majd a Kvassay Jenő Klub lépett színpadra. Látványos csikósbemutató és lovastorna után kihirdették a főzőverseny eredményét.

A Vácbottyáni Amatőr Színjátszó Csoport és a Vácbottyáni Hagyományőrző Nyugdíjas Klub előadását követően került sor a „suttogó”-bemutatóra, ahol Mészáros Gyula és barátai a természetes lókiképzést ismertették meg a közönséggel. Majd lovas íjászbemutató volt műsoron, és sötétedett már, amikor sor került az emlékezetes lovas tűzshow-ra.

harangok5.jpg

A műsor után Nagy Feró és a Beatrice-koncert következett a színpadon. Kitűnő hangulatot teremtettek a zenészek, gyerekek és felnőttek együtt fújták az ismert dalokat. Hajnalig tartó utcabál zárta az eseményt, amelyen a Sansz együttes zenélt.

harangok6.jpg

A Harangok Napja rendezvény alkalmából harangtörténeti- és fotókiállítás nyílt az I. sz. Művelődési Házban, valamint képzőművészeti kiállítás a II. sz. Művelődési Házban. Nyílt nap volt a harangöntödében, ahol Gombos Miklós harangöntő mester betekintést nyújtott a harangöntés folyamatába. Nyílt napot tartott a Bottyán Equus Hungária Közhasznú Alapítvány is, amely az idős, beteg és sérült lovakért jött létre. Az Izotóp Tájékoztató Társulás tájékoztató napot tartott a környékbeli hulladéklerakókról.

Színjátszósok évbúcsúztatójaBográcsozással búcsúzott a tanévtől a Gyermekláncfű Színjátszó Csoport. Az I. sz. Művelődési Ház udvarán tartották meg az évzáró összejövetelt június 21-én.


A gyerekek zeneszó mellett futballoztak, tollasoztak, jókedvűen beszélgettek, míg a szülők segítettek az egyik apukának, Dobrocsi Norbertnek elkészíteni a vegyes pörköltet.

Pintér Izabella vezeti a színjátszó csoportot. Két éve alakultak egy baráti társaság gyerekeinek összefogásával, ezután bővült a kör, bárki csatlakozhatott hozzájuk, aki kedvet érzett a színjátszáshoz. A csoportba összesen tizenkét gyerek jár. A legfiatalabb tag nyolc, a legidősebb pedig tizenöt éves. A gyerekek a foglalkozásokon kívül is rendszeresen találkoznak egymással, összejárnak.

Főként az I. sz. Művelődési Ház rendezvényein láthattuk őket szerepelni. Felléptek többek között két asszonybálon és a május 1-jei majálison is. A Költészet Napján idén másodszor adtak közel egyórás, önálló műsort felnőtteknek. Legutóbb Budapesten léptek föl, a Chron-betegek konferenciáján, ahol a „Kire ütött ez a gyerek?” című előadást mutatták be.

A gyerekek aktívan részt vesznek a műsorok összeállításában. Lehetőségük van saját elképzeléseiket is megvalósítani a színpadon, így nemcsak az előadói képességük mutatkozik meg egy-egy fellépésen. Némelyikük kifejezetten tehetséges.

Olyan tagok is vannak a színjátszósok között, akik korábban kevés önbizalommal rendelkeztek. A rendszeres előadások eredményeképpen megváltozott az önértékelésük, és javult a kommunikációs készségük is.

25s.jpg

A mozgás öröméért

 

Sport- és egészségnapot tartottak a Kvassay Jenő Általános Iskolában június 10-én. A rendezvénnyel egymillió forint sportszervásárlási támogatásra pályázik az iskola.

 

Egymillió forint értékű sportszervásárlási utalványt kaphat az általános iskola, ha a tematikus nappal bekerül a negyven legkreatívabb, legtöbbeket megmozgató pályázó közé. A pályázatot a DM Kft. írta ki. A drogérialánc célja, hogy minél több fiatal megismerkedjen az egészséges életmóddal és a mozgás örömével.

A programelemek összeállítását a gyerekek is segítették ötleteikkel. Két héttel a rendezvény előtt már jelentkezni lehetett a játékokra, vetélkedőkre az e célra kihelyezett falragaszokon. A diákok csapatokba szerveződtek a labdajátékokra.

Az eseményre az iskolában került sor. Az összes diák és pedagógus részt vett a sportnapon. Családtagok – szülők, testvérek, sőt nagyszülők is – aktívan szerepeltek a rendezvényen. Reggeli tornával indult a nap az aulában, ezután kedvükre válogathattak a résztvevők a különböző helyszíneken rendezett majd’ húsz programban.

Az udvaron főként labdajátékok zajlottak, illetve kerékpáros ügyességi verseny, futóverseny és pingpong. A felső iskolában egészséges életmódhoz kapcsolódó bemutatókat, méréseket szerveztek, míg a másik épületben játékos sportvetélkedőkre, ügyességi versenyekre, sakkjátékra és családi megmérettetésekre lehetett benevezni.

1keps.jpg

Egészséges táplálkozást érintő hasznos tanácsokkal látták el az érdeklődőket, akik egy-egy bioterméket is megkóstolhattak. Részt vehettek egy egészségügyi szűrővizsgálaton, ahol többek között a vércukorszintjüket és a testtömeg-indexüket is megismerhették. Az eredmények alapján javaslatokat kaptak további életvitelükre vonatkozóan. Az egyik helyiségben kiscsoportos beszélgetéseket folytattak „Ami ciki…” címmel az alkohol- és drogfogyasztásról, valamint a cigarettázás káros hatásairól.

Egészségügyi és sportvonatkozású totót is kitölthettek a tanulók a nap folyamán. A legügyesebbeket díjazták. A mentőszolgálat munkatársai megtanították a gyerekeket, hogyan kell egy sérültet elsősegélynyújtásban részesíteni, a rendőrség munkatársai pedig a KRESZ legalapvetőbb szabályaival ismertették meg a diákokat. Nem hiányozhattak a rendezvényről a mókás elemek sem, így macskakonzerv-teke, PET-palack kugli és tréfás próbák is szerepeltek a műsoron.

2keps.jpg

A legemlékezetesebb programok talán a családi vetélkedők voltak a tornateremben. Apukák és anyukák sorakoztak fel csemetéikkel a rajtvonalnál, hogy összemérjék erejüket más famíliákkal az ügyességi versenyeken. A legjobban szereplő családok díjazásban részesültek. Tanár–diák kosármérkőzés zárta a napot.

A gyerekek kis pontgyűjtő füzettel járták végig a programokat. Minél több eseményen vett részt egy diák és a családja, annál több pontot szerzett. Az osztályokon belüli versenyben a legtöbb pontot elért tanulók jutalmakat kaptak.

Szeptember elején bírálják el a beérkezett pályázatokat. Bármilyen döntés is születik, mindenképpen elmondható, hogy hasznos, vidám hangulatú, kellemes napot töltöttek együtt a diákok, a pedagógusok és a családtagok egyaránt. Várjuk a folytatást!

 

3keps.jpg


Ballagás az óvodában


Véget ért az óvodai nevelési év. Május 28. és június 6. között rendezik meg az évzáró ünnepségeket és a ballagásokat mindhárom őrbottyáni óvodában. A kilenc csoportban összesen hetven nagycsoportos búcsúzik az ovitól.


Az ünnepélyre csoportonként más-más időpontban kerül sor. Erre azért van szükség, mert ennyi óvodást a gyerekek életkori sajátosságaiból adódóan nem lehetne egyetlen előadáson, egyszerre foglalkoztatni. Az óvodákban vegyes csoportok működnek, így öt csoportba is járnak iskolába készülő gyerekek. Az ünnepi műsor minden kis közösség esetében azonos elemekből épül fel: az óvodások mesejátékot adnak elő, bemutatót tartanak a nevelési év során tanultakból, végül pedig elballagnak a nagyok.

A központi óvodában virágokkal feldíszített udvar fogadta a vendégeket. A szabadban tartották meg a rendezvényt. A Napraforgó csoport gyerekei virággal köszöntötték a polgármester urat és leendő iskolai tanítóikat.

A Lúdas Matyi című mesejátékkal kezdték a műsort. Hihetetlen átéléssel adták elő a darabot. Az egész csoport közösen számolta le a huszonöt botütéseket. (Egy kisfiú annyira belefeledkezett a számolásba, hogy egy alkalommal véletlenül továbbszámolt. Ez nagyon tetszett a közönségnek.) A mesejáték után lekerültek a jelmezek, majd a gyerekek bemutatták az év közben tanult verseket, énekeket és körjátékokat. Ezt követte a ballagási összeállítás.

kep_150.jpg

Az óvónők feladták a nagycsoportosokra a ballagási tarisznyákat, és egy-egy virágcsokrot is átadtak a gyerekeknek. A ballagók verses összeállítással búcsúztak társaiktól, az óvónéniktől és az óvodától. A kiscsoportosok és a középsősök is elköszöntek az iskolába induló gyerekektől. Előadás után a ballagó nagycsoportosok hangos énekszóval vonultak végig az óvoda épületén és az udvaron. Miután visszatértek, a szülői munkaközösség búcsúajándék-csomaggal lepte meg a gyerekeket. Mindenki boldog volt. Ballagás után a kisudvaron látták vendégül a Napraforgó csoportot. Üdítővel, süteménnyel kínálták a kicsiket.

kep_175.jpg

Szeptemberben várhatóan 83 új kisgyermeket fogadnak az óvodák, ezáltal a csoportlétszámok magasabbak lesznek a következő nevelési évben. A Kvassay Jenő Általános Iskolában három első osztályt indítanak szeptemberben. A kisdiákokat Gulyásné Rónavári Márta, Kovács Lászlóné és Mayer Balázs tanítók veszik szárnyaik alá.Reneszánsz sportnap


Akadályversenyt rendeztek az általános iskola diákjai június 12-én. Az alsó tagozatosok a Béka Évének jegyében, míg a felsősök a Reneszánsz Év kapcsán kaptak feladatokat.


Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Kvassay Jenő Általános Iskola tanulói a diákönkormányzat sportnapját. Az évente megrendezett vetélkedőre a gyerekek találják ki a programokat. A futballpályára tervezett rendezvényt az eső miatt az iskola épületében tartották meg.

A diákok nyolc-tízfős csoportokat alkottak. Minden csapatnak más-más sorrendben kellett végigmennie az akadálypályán. Menetlevél segítette az eligazodást.

2008 a Béka Éve. A ma élő közel hatezer kétéltű faj csaknem felét a kihalás veszélye fenyegeti – erre próbálta az iskola felhívni az alsó tagozatosok figyelmét a rendezvénnyel. A negyedik osztályosok állították össze a feladatokat, akik az állomásvezető szerepét is vállalták. A pálya elemei a békák életéhez kapcsolódtak. Tíz programon kellett részt venniük a tanulóknak. Volt köztük békakirakó, békabowling, zöldöltözködés, békaetetés, gólyalábazás és békavadászat is.

1akadalyv.jpg

 Az akadályverseny győztese a Csipet csapat (4. b) lett, a második helyezést a Búzavirág csoport (3. a) kapta, míg a harmadik helyen két társaság is végzett, az egyik az Őrbottyáni sportos angyalok (4. a), a másik pedig a Vadmacskák csapata (2. c).

A Reneszánsz Éve 2008 Magyarországon – idén ünnepeljük Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóját. Ennek kapcsán főként reneszánsz kort idéző játékos vetélkedők zajlottak a felső tagozaton. A programok megvalósításában a szekszárdi Toma és csapata segítette az iskolát, akik különböző történeti játékokkal ismertették meg a gyerekeket. A felsősök örömüket lelték a természetes anyagokból kialakított, viszonylag egyszerű játékok kipróbálásában. Karikadobálás, falmászás és kötélcsomós botokkal történő vívás is szerepelt az állomásokon. Az activity játékban is reneszánsz vonatkozású feladatokat oldottak meg a diákok.

A megmérettetésen első helyezést ért el a Lányok csapata (6. a), második Molnár Henrik csoportja (6. b), és itt is két harmadik helyezett született: a Macsók (6. b) és A fiúk társasága (5. a).

Az akadályverseny után az alsó tagozatos osztályok is kedvükre kipróbálhatták a történeti játékokat, és lehetőségük nyílt falmászásban is összemérni az erejüket.

2akadalyv.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 33
Tegnapi: 7
Heti: 80
Havi: 311
Össz.: 102 173

Látogatottság növelés
Oldal: Visszapillantó (korábbi)
Őrbottyán - © 2008 - 2024 - orbottyan.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »