Őrbottyán

A nagyközség Pest megyében, Budapesttől 25 km-re helyezkedik el a Gödöllői-dombság vonulatában. Lakosságának száma meghaladja a 7000 főt. Őrbottyánban található az ország egyetlen harangöntő műhelye.Téli madáretetés


A hideg évszak második felében, január-februárban látogatja a legtöbb madár a kihelyezett madáretetőket. Cinegefélék, verebek, tengelicek, pintyek, zöldikék, meggyvágók, balkáni gerlék, szajkók és harkályok a leggyakoribb vendégek.


A hazánkban telelő rovarevő madarak télen átállnak az olajos magvak fogyasztására. Késő ősszel még csak-csak találnak táplálékot az erdőkben, de ezek mennyisége véges, így élelem után kutatva kénytelenek bemerészkedni a lakóházak közé. Ezért a tél vége felé egyre nagyobb tömegben látogatják a kertjeinket.

madarkak_466s.jpg

Erdei pinty

A madarak csapatokba verődve járják a vidéket. Távolról figyelik egymást: amint valamelyikük élelmet talált, a többi is odasereglik. Amikor megtöltve kirakjuk a madáretetőt, megjelennek az első madarak. Valószínűleg cinegék lesznek ezek: Sokan vannak, kíváncsiak és felfedező természetűek.

Madáretető sok mindenből készíthető, akár egy nagyobb műanyag flakon is megteszi. Lényeg, hogy ne tudjon beleesni a csapadék. Célszerű fák közelébe helyezni az etetőt. Ha az ablak mellé tesszük, a meleg lakásból megfigyelhetjük viselkedésüket. A gyerekek élvezni fogják!

madarkak_359s.jpg

Széncinege

Az etetést a tél folyamán bármikor elkezdhetjük, de ha elkezdtük, tavaszig mindenképen folytassuk. A madarak ugyanis megszokják, hogy az etetőben mindig van élelem, ha pedig üres, képesek a környéken maradva várni az utánpótlást.

Etethetünk kifejezetten madáreleségként árult magkeverékkel, de olcsóbb a saját termesztésű napraforgómag. A napraforgó nyáron dekoratív növény, télen pedig magja miatt hasznos is. A diót kifejezetten kedvelik, ez a kedvencük. Csomagoljunk pár maréknyit rongyba, és kalapáccsal törjük meg. Ezt a héjas zúzalékot szórjuk be az etetőbe. A madarak kiválogatják a dióbelet, és ha mind megették, a héjat kidobva jöhet az utánpótlás. Vehetünk a hentesnél marhafaggyút, ez olcsó, és nagyon szeretik csipegetni a madarak. Rigóknak tehetünk ki gyümölcsöt vagy főtt zöldségeket a fák, borok alá a földre.

Tilos:


  1. sózott szalonnával etetni,
  2. kenyérmorzsát kitenni nekik,
  3. tavasz előtt abbahagyni az etetést.


madarkak_416s.jpg

Kékcinege

Akkor számíthatunk a legtöbb madárra, amikor hótakaró lepi a tájat, és mínusz fokok vannak odakinn. Reggel, napfelkelte után első dolguk a reggelizés, majd sötétedés előtt is tömegesen érkeznek, hogy megtöltsék a hasukat, mielőtt visszavonulnak az odúba.

Nagy örömöt szerez kicsiknek és nagyoknak egyaránt azt látni, hogy a madarak újra és újra visszatérnek.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 21
Heti: 5
Havi: 325
Össz.: 101 751

Látogatottság növelés
Oldal: Házunk tája
Őrbottyán - © 2008 - 2024 - orbottyan.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »